Salonik Żoliborski: Dawne przepisy i książki kucharskie

Na pierwszym planie na stole czarny laptop z wyświetloną prezentacją: Salonik Żoliborski. Dawne przepisy i książki kucharskie. Z tyłu rzutnik i wyświetlacz.

W Czytelni Pod Sowami odbywają się spotkania Saloniku Żoliborskiego. Na jednym ze spotkań rozmawialiśmy o dawnych przepisach i książkach kucharskich.

Pojawiły się m.in. książki:

📖Compendium ferculorum, albo zebranie potraw Stanisława Czernieckiego

📖Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki

📖Kuchnia postna Jana Szyttlera

📖Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast Lucyny Ćwierczakiewiczowej

📖365 obiadów za pięć złotych Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Na spotkaniu omówiliśmy też różne dawne przepisy, np. na konfiturę z arbuza oraz na rosół polski oraz poruszyliśmy temat kuchni w Panu Tadeuszu Mickiewicza.

Dziękujemy serdecznie za obecność.