W dniu 6 marca 2024 r. w Czytelni Pod Sowami odbyło się spotkanie varsavianistyczne. Pani Karolina Głowacka przewodniczka warszawska, varsavianistka i autorka książek oraz artykułów o Warszawie publikowanych m.in. w „Skarpie Warszawskiej”, zaprosiła nas do opowieści o stolicy widzianej przez pryzmat zmieniającej się na przełomie wieków warszawskiej kuchni. W Warszawie bowiem, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Podczas spotkania odbyliśmy kulinarną podróż w czasie poprzez kuchnię warszawską i polską od 16 wieku po czasy PRL. Rozmawialiśmy o kuchni chłopskiej, szlacheckiej i magnackiej, dworskiej i mieszczańskiej, a także o kuchni rodziny robotniczej.Dowiedzieliśmy się o wpływach z kuchni innych narodów, m.in. włoskiej oraz o kuchni żydowskiej. Jak i co jadano, jak biesiadowano, gdzie się bawiono. Czy Państwo wiedzą, że bigos do 18 wieku robiono bez kapusty? Była to potrawa z porąbanego mięsa lub posiekanych ryb. A bigosowanie oznaczało siekanie wrogów, a także krojenie mięsa czy ryb. Zaś kalafior w czasach Jana III Sobieskiego był traktowany jako kwiat i hodowany w ogrodzie, a cymes żydowski to słodki deser sporządzany na bazie marchewki. W 19 wieku na sposób gotowania i przygotowywania potraw wywarła wpływ warszawianka, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, za sprawą swojej książki kucharskiej „365 obiadów za 5 złotych”, której pierwsze wydanie ukazało się w 1860 roku. Spotkanie dostarczyło uczestnikom wiele informacji oraz ciekawostek o dawnej Warszawie, widzianej przez pryzmat smaków i zapachów, zwyczajów kulinarnych, popularnych potraw i deserów, kultowych restauracji i dawnych knajpek czy targowisk, oddających ducha zmieniającego miasta, ale wciąż zachowującego warszawski klimat.
Spotkanie zostało sfinansowane ze środków Budżetu Obywatelskiego 2024 w ramach projektu “Senior w Bibliotece”.